مهم ترین نکات درباره آی یو دی که باید بدانید!!

قرار گرفتن آی یو دی در رحم

روش‌های مختلفی برای جلوگیری از بارداری وجود دارد که هر یک از آنها با مزایا و معایبی همراه خواهند بود. یکی از کارآمدترین و رایج‌ترین روش‌های پیشگیری از حاملگی در عصر حاضر استفاده از دستگاه آی یو دی است. تا چه حد با این دستگاه آشنایی دارید و آیا می‌دانید آی یو دی چیست؟ برای اینکه بیشتر با نحوه عملکرد این وسیله، نحوه قرار دادن آن درون رحم و همچنین طرز جلوگیری آن از بارداری آشنا شوید، می‌توانید راهنمای زیر را به طور کامل مطالعه کنید.

منظور از دستگاه آی یو دی چیست؟

یکی از بهترین روش های پیشگیری از بارداری و کنترل حاملگی در زوجین، استفاده از دستگاهی به نام آی یو دی است که روشی برگشت‌پذیر با تاثیری طولانی مدت محسوب می‌شود. با توجه به نوع این وسیله شما می‌توانید طی 3 تا 10 سال از بارداری خود جلوگیری کنید.

آی یو دی دستگاهی کوچک، منعطف و تی شکل است که از طریق واژن به درون رحم وارد می‌شود. این وسیله به کاهش توانایی اسپرم برای رسیدن به تخمک و ایجاد لقاح کمک می‌کند و از بارداری جلوگیری خواهد کرد. می‌توان گفت آی یو دی سومین روش رایج پیشگیری از بارداری است که توسط بسیاری از بانوان استفاده می‌شود.

در حال حاضر حتی مصرف‌کنندگان این روش بارداری در حال افزایش و رشد هستند. با وجود اینکه این روش یکی از موثرترین راه‌حل‌ها برای جلوگیری از حاملگی است اما هنوز به اندازه برخی از روش‌های دیگر استفاده نمی‌شود و برخی از بانوان هیچ اطلاعاتی در مورد انواع این دستگاه در اختیار ندارند. اگر تصمیم به بارداری داشته باشید متخصص منتخب شما می‌تواند این دستگاه را از رحم شما خارج کند.

چند نوع آی یو دی وجود دارد و چگونه عمل می‌کنند؟

در قسمت قبلی توضیح دادیم آی یو دی چیست؟ این دستگاه داخل رحمی یک روش کنترل بارداری است که متخصصان زنان و زایمان آن را درون رحم شما قرار می‌دهند. آی یو دی‌ها رایج‌ترین روش پیشگیری از بارداری برگشت‌پذیر هستند، به عبارت دیگر شما با این روش بارداری هر زمان قصد بارداری داشته باشید می‌توانید اقدام کنید.

پس از قرار دادن آی یو دی تا زمانی که موقع تعویض آن فرا نرسد دیگر لازم نیست نگران کنترل بارداری خود باشید. آی یو دی‌های مختلفی وجود دارند که موثرترین شکل پیشگیری از بارداری هستند و نیازی به جراحی یا لاپاراسکوپی ندارند. در صورتی که تصمیم دارید باردار شوید، متخصص می‌تواند بلافاصله این دستگاه را از رحم شما خارج کند.

برخلاف سایر روش‌های پیشگیری از حاملگی همانند کاندوم، آی یو دی از عفونت‌های مقاربتی جلوگیری نمی‌کند. شما می‌توانید از دستگاه آی یو دی همراه با کاندوم برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید و همچنین خطر ابتدا به هر نوع بیماری همانند اچ پی وی را کاهش دهید.

همه آی یو دی‌ها باعث جلوگیری از بارداری می‌شوند. بدن شما آی یو دی را به عنوان یک مهاجم تشخیص می‌دهد و برای دفاع از خود وارد عمل می‌شود. این فرآیند منجر به التها می‌شود. التهاب در رحم شما محیطی را ایجاد می‌کند که برای اسپرم سمی است. در نتیجه اسپرم نمی‌تواند به لوله‌های فالوپ شما برسد تا تخمک را بارور کند. در قسمت‌های بعدی به طور مفصل در مورد انواع آی یو دی‌ها توضیح می‌دهیم.

  تکرر ادرار در بارداری

آی یو دی مسی

آی یو دی مسی

آی یو دی مسی دارای سیم مسی نازکی است که در اطراف قسمت ساقه تی آن می‌پیچید. ساقه این وسیله به قسمتی صاف ختم می‌شود که از سوراخ شدن دهانه رحم در زمان ورود آی یو دی جلوگیری می‌کند. قرار دادن این دستگاه به درون رحم باید توسط یک متخصص حرفه‌ای انجام شود.

این نوع از آی یو دی‌ها دارای فریم پلاستیکی هستند که درون رحم شما به شکل تی باز می‌شوند. همچنین در قسمت پایین آنها رشته‌هایی وجود دارد که به داخل واژن شما امتداد می‌یابند تا در صورت نیاز متخصص بتواند آی یو دی شما را خارج کند.

این نوع آی یو دی‌ها پاسخ التهابی را تشدید می‌کنند و باعث می‌شوند پوشش داخل رحم یا آندومتر ملتهب شود. حتی اگر اسپرم یک تخمک را بارور کند، این دستگاه رشد تخمک بارور شده را دشوار می‌کند؛ زیرا بر روی پوشش داخلی رحم که برای لانه‌گزینی مناسب است تاثیراتی دارد. 

آی یو دی هورمونی

قسمت بالایی تی این نوع آی یو دی‌ها حاوی هورمون پروژسترون و لوونورژسترول است که از طریق ساقه آن جریان می‌یابد. پروژستین‌ها نسخه مصنوعی پروژسترون هستند، هورمونی که به طور طبیعی در بدن افراد وجود دارد. این دستگاه‌ها عناصری دارند که در مراحل تصویربرداری قابل مشاهده خواهند بود.

توجه داشته باشید در طول بازدیدهای مختلف متخصص باید این دستگاه را مورد بررسی قرار دهد تا مطمئن شود به درستی درون بدن شما قرار گرفته است. همچنین دستگاه آی یو دی هورمونی نیز همانند آی یو دی مسی در زمان مورد نظر شما به راحتی خارج می‌شود.

این دستگاه مقدار کمی از هورمون پروژسترون لوونورژسترل را به مرور زمان آزاد می‌کند. لوونورژسترل مخاط دهانه رحم شما را ضخیم می‌کند و باعث می‌شود اسپرم به سمت لوله‌های فالوپ شما شنا کند. همچنین پوشش داخل رحم شما را نازک می‌کند و تا حدی توانایی شما برای آزاد کردن تخمک را در طول چرخه قاعدگی سرکوب می‌کند.

تاثیر آی یو دی بر روی دوره قاعدگی چیست؟

با آی یو دی‌های هورمونی میزان خونریزی می‌تواند بسته به نوع این دستگاه متفاوت باشد. آی یو دی‌هایی که دوز بالایی دارند در بیشتر موارد باعث توقف خونریزی می‌شوند. این در حالی است که آی یو دی‌هایی که دوز کمتری دارند احتمال دارد باعث خونریزی خفیف ماهانه شوند.

زنانی که از آی یو دی‌های مسی استفاده می‌کنند، به طور معمول یک دوره خونریزی ماهیانه دارند. گاهی اوقات این دوره می‌تواند سنگین‌تر و طولانی‌تر از حد معمول باشد. این شرایط در چند ماه اول استفاده خیلی شدیدتر است. با گذر زمان این شرایط بهبود می‌یابد.

کدام آی یو دی برای من مناسب است؟

معیار شما برای انتخاب آی یو دی چیست؟ بدون شک شما نمی‌توانید تصمیم‌گیرنده نهایی باشید و متخصص شما باید تشخیص دهد که کدام آی یو دی برایتان مناسب‌تر است. به طور معمول متخصص برای انتخاب بهترین آی یو دی از شما در مورد دوره قاعدگی‌تان سوال می‌پرسد.

در واقع از شما سوال می‌کند که آیا ترجیح می‌دهید پریود منظم، پریود سبک داشته باشید یا اینکه ترجیح می‌دهید پریود نشوید؟ برخی از بانوان ترجیح می‌دهند که هر ماه پریود شوند. متخصص در مورد میزان و نوع دوره قاعدگی شما سوال می‌پرسد.

  کاپ قاعدگی چیست و چگونه می‌توان از آن استفاده کرد؟

در صورتی که پیش از قرار دادن آی یو دی پریود سنگین داشته‌اید، بهتر است آی یو دی مسی را انتخاب نکنید؛ زیرا این نوع آی یو دی می‌تواند پریود شما را سنگین‌تر کند. به هر حال متخصص زنان و زایمان منتخب شما در انتخاب بهترین آی یو دی به شما کمک می‌کند.

مراقبت‌های قبل از قرار دادن آی یو دی چیست؟

مهم ترین نکات درباره آی یو دی که باید بدانید!!

تا اینجای راهنما توضیح دادیم که آی یو دی چیست و چند نوع دارد، حتی نحوه عملکرد آن را توضیح دادیم. در نظر داشته باشید فرد متخصص براساس وضعیت سلامت شما و سبک زندگی‌تان می‌تواند مناسب و ایده‌آل بودن شما برای تجربه این روش پیشگیری از بارداری را تحت بررسی قرار دهد.

شاید بهتر باشد قبل از قرار دادن این دستگاه، آزمایش بارداری و تست بیماری‌های مقاربتی انجام دهید. در ضمن باید قبل از اقدام برای این کار با متخصص منتخب خود در مورد مدیریت درد صحبت کنید. بسیاری از افراد در زمان قرار دادن آی یو دی هیچ مشکلی نداشته‌اند.

این در حالی که برخی از افراد برای قرار دادن آی یو دی استرس دارند؛ زیرا از درد کشیدن نگران هستند. یکی از مراقبت‌های قبل از قرار دادن این دستگاه استفاده از داروهای ضد درد است، با این کار هر گونه درد و ناراحتی شما تا جای ممکن کاهش می‌یابد، همچنین برخی از متخصصان ممکن است ناحیه مورد نظر را قبل از قرار دادن آی یو دی بی‌حس کنند.

ماندگاری آی یو دی چقدر است؟

استفاده از آی یو دی براساس جدول زمانی مشخصی امکان‌پذیر است. مدت زمان ماندگاری هر آی یو دی به عوامل مختلف و به خصوص نوع این دستگاه‌ها مرتبط خواهد بود. برای مثال برخی از آنها تا 10 سال برای جلوگیری از بارداری مناسب هستند و برخی دیگر تا 8 سال کارآمد خواهند بود.

انواع دیگری از دستگاه‌های آی یو دی تنها 6 سال از بارداری شما جلوگیری می‌کنند. همچنین نوع‌های مختلفی وجود دارند که تا 5 سال مانع بارداری می‌شوند. به طور کلی این دستگاه‌ها از 3 تا 10 سال می‌توانند از بارداری جلوگیری کنند که انتخاب نوع آنها به عواملی همانند سن و سلامتی شما بستگی دارد.

متخصص زنان و زایمان یا ناباروری توصیه‌های لازم برای استفاده از این دستگاه را برای مدتی طولانی در اختیار شما قرار می‌دهد. نگران نباشید این متخصصان بهترین راهنمایی‌ها را برای شما بازگو خواهند کرد.

آیا گذاشتن آی یو دی درد دارد؟

درد حاصل از قرار دادن آی یو دی به عوامل مختلفی بستگی دارد و برای همه افراد یکسان و یک شکل نخواهد بود. متخصصان می‌توانند آی یو دی را در هر زمانی از چرخه قاعدگی شما در رحمتان قرار دهند. متخصص اسپکولوم را وارد واژن می‌کند و از یک لوله کوچک برای عبور آی یو دی از دهانه رحم و وارد شدن به داخل رحم استفاده خواهد کرد.

این روند تنها چند دقیقه طول می‌کشد. برخی از بانوان حتی کمتر از 15 دقیقه احساس ناراحتی دارند و برخی تا نیم ساعت این احساس را خواهند داشت. زمانی که آی یو دی از طریق دهانه رحم وارد می‌شود، بیشتر بانوان احساس گرفتگی خواهند داشت. احساس ناراحتی در افراد مختلف بسیار متغیر است.

  حالت تهوع در بارداری تا چه زمانی ادامه دارد؟

خانم‌هایی که بارداری را تجربه نکرده‌اند، ممکن است بعد از قرار دادن آی یو دی دچار گرفتگی عضلات شوند؛ زیرا رحم آنها کوچک است و آی یو دی باعث تحریک رحم آنها می‌شود. همچنین بانوانی که در طول پریود خود دچار گرفتگی می‌شوند، ممکن است به هنگام قرار دادن آی یو دی گرفتگی شدیدتری را احساس کنند.

نحوه خارج کردن آی یو دی چگونه است؟

نحوه قرار دادن آی یو دی

بانوان می‌توانند در هر زمانی آی یو دی را خارج کنند. این دستگاه رشته‌هایی دارد که به داخل واژن کشیده شده‌اند و متخصص منتخب شما می‌تواند با یک ابزار خاص و کمک این رشته‌ها آی یو دی را از بدن شما خارج کند. برداشتن آی یو دی به اندازه قرار دادن آن ناراحت‌کننده نیست.

به طور معمول خانم‌ها در لحظه اول خروج احساس گرفتگی را تجربه می‌کنند و بعد از آن هیچ احساسی نخواهند داشت. در برخی مواقع نادر این رشته‌ها در دسترس و قابل مشاهده نیستند، متخصص باید از ابزاری خاص برای خروج آی یو دی استفاده کند. این معضل تنها در 2 درصد مواقع رخ می‌دهد و به ندرت پیش می‌آید.

آیا در صورت تمایل به بارداری می‌توان آی یو دی را خارج کرد؟

پاسخ کوتاه به پرسش بالا مثبت است. در صورتی که خانمی تصمیم به بارداری داشته باشد می‌تواند آی یو دی را خارج کند. به طور معمول بانوانی که قصد دارند باردار شوند بعد از خروج آی یو دی باید برای یک دوره قاعدگی طبیعی صبر کنند تا آندومتر طبیعی آنها قبل از لانه‌گزینی ایجاد شود و بهبود یابد.

درصد استفاده از آی یو دی

آی یو دی‌ها بعد از قرص‌ های ضد بارداری روش محبوبی برای پیشگیری از بارداری برگشت‌پذیر هستند. در سراسر جهان حدود 23 درصد از زنانی که روش‌های جلوگیری از بارداری را استفاده می‌کنند، آی یو دی را انتخاب خواهند کرد. طی سال‌های اخیر، تعداد مصرف‌کنندگان این روش جلوگیری از بارداری پیشرفت چشم‌گیری داشته است.

جمع‌بندی

در این راهنما توضیح دادیم که آی یو دی چیست. دستگاه‌های داخل رحمی یک روش ایمن، موثر و راحت برای کنترل بارداری محسوب می‌شوند. پس از قرار دادن آی یو دی درون رحم شما می‌توانید تا چندین سال از بارداری جلوگیری کنید. قبل از قرار دادن این دستگاه تمام شرایط قبل و بعد آن را بسنجید و در مورد عوارض این کار با متخصص منتخب خود صحبت کنید. بهتر است آی یو دی را تحت نظر یک متخصص درون رحم خود قرار دهید.

یکی از بهترین مطب‌ها که مشاوره کامل قبل از قرار دادن آی یو دی را در اختیار شما قرار می‌دهد، مطب و مرکز ناباروری رستاک است که تیمی متخصص در این کلینیک برای خدمت‌رسانی به شما آماده هستند. خدمات تخصصی ما در حوزه ناباروری و کمک به درمان ناباوروی شامل آی وی اف، آی یو ای، فریز اسپرم، فریز تخمک، فریز جنین ،رحم جایگزین و … است.متخصصان این کلینیک می‌توانند در انتخاب بهترین آی یو دی به شما کمک کنند.

فهرست مطالب

فاز لوتئال
فاز لوتئال و هر آنچه باید در مورد آن بدانید

چرخه قاعدگی دوره دقیقی از تغییرات هورمونی است و هر مرحله از این دوره نقش حیاتی در سلامت باروری زنان دارد. در میان تمام این مراحل موجود، فاز لوتئال لایه زیرین و تاثیرگذار به حساب می‌آید که برای باروری، تعادل هورمونی و سلامت کلی دستگاه تولیدمثل بانوان از اهمیت بالایی

ادامه مطلب »
عدم تخمک گذاری و معرفی روشهای درمانی
شش دلیل شایع برای عدم تخمک گذاری و معرفی روشهای درمانی

عدم تخمک گذاری اصطلاحی است که امکان دارد برای بسیاری از زوجین ناآشنا باشد. این شرایط البته وضعیتی است که تعداد قابل توجهی از زنان در مقطع مشخصی از زندگی خود تحت تاثیر آن قرار می‌گیرند. تصور کنید تصمیم دارید بچه‌دار شوید و به طور مداوم تلاش می‌کنید اما متوجه

ادامه مطلب »
سرطان تخمدان و مهمترین علائم آن چیست؟
سرطان تخمدان و مهمترین علائم آن چیست؟

متاسفانه سرطان تخمدان اغلب تا زمانی که به مراحل پیشرفته نرسد، قابل شناسایی نیست و به همین دلیل یکی از چالش برانگیزترین سرطان‌ها به حساب می‌آید. در واقع تشخیص و درمان این بیماری کار ساده‌ای محسوب نمی‌شود. این نوع سرطان به عنوان یک بیماری خاموش شناخته می‌شود و می‌تواند مدت‌ها

ادامه مطلب »