قرص کلومیفن بهترین درمان برای مردان و زنان

قرص کلومیفن

قرص کلومیفن برای چیست؟

کلومیفن دارویی است که برای درمان ناباروری به علت عدم تخمک‌گذاری تجویز می‌شود. این دارو دارای تاییدیه FDA (اداره مواد غذایی و دارویی ایالات متحده آمریکا) است و برای درمان ناباروری در خانم‌ها و در مواردی برای آقایان استفاده می‌شود. کلومیفن باید توسط پزشک تجویز و مصرف شود و برای تهیه آن هم به نسخه پزشک نیاز دارید. در این مطلب از مجله مرکز ناباروری رستاک به معرفی کلومیفن به عنوان بهترین قرص نازایی پرداخته و اطلاعات این دارو را بررسی می‌کنیم.

تخمک‌گذاری مرحله‌ای از چرخه قاعدگی خانم‌ها است که در طی آن، یک تخمک از تخمدان‌ها آزاد می‌شود. این تخمک در مدت ۱۲ تا ۲۴ ساعت زنده است و در صورتی که در این زمان اسپرم به تخمک برسد، لقاح انجام شده و حاملگی اتفاق می‌افتد. اختلال در چرخه تخمک‌گذاری و آزاد شدن تخمک، موجب ناباروری در خانم‌ها می‌شود.

کلومیفن سیترات (Clomiphene Citrate) در دسته‌ای از داروها با نام داروهای محرک تخمک‌گذاری قرار می‌گیرد. این دارو به منظور القای تخمک‌گذاری در خانم‌ها و درمان ناباروری ناشی از عدم تولید تخمک یا تخمک‌گذاری نامنظم مصرف می‌شود. کلومیفن موجب رشد تخمک‌ها در تخمدان و آزاد شدن آن‌ها شده و بدین طریق از جمله بهترین قرص نازایی شناخته می‌شود. شیوه تاثیر این دارو را می‌توان تغییر در چرخه هورمونی بدن دانست.

علاوه بر درمان ناباروری از طریق تخمک‌گذاری، این دارو ممکن است برای درمان برخی از دیگر مشکلات خانم‌ها مانند ناهنجاری‌های قاعدگی و فیبروکیستیک پستان نیز تجویز می‌شود.

  • نام‌های تجاری: Clomid و Serophene
  • اشکال دارویی: قرص

کلومیفن برای مردان

یکی از سوالاتی که درباره قرص کلومیفن پرسیده می‌شود،
این است که آیا این دارو برای آقایان نیز تجویز می‌شود؟ کلومیفن در مواردی برای درمان ناباروری آقایان نیز کاربرد دارد. این دارو می‌تواند بر کیفیت و تعداد اسپرم آقایان تاثیر مثبت داشته و بدین طریق برای درمان ناباروری آقایان تجویز شود.

شیوه اثر کلومیفن برای آقایان تغییرات هورمونی است، پس این دارو اغلب زمانی تجویز می‌شود که کاهش تعداد اسپرم‌ها به دلیل مشکلات هورمونی باشد. درواقع کلومیفن غده هیپوفیز را برای تحریک هورمون‌های جنسی در آقایان تحریک کرده و بدین طریق بر تعداد و کیفیت اسپرم‌ها تاثیر می‌گذارد.

  کاندوم چیست و معرفی انواع مختلف

نحوه مصرف کلومیفن سیترات

درمان ناباروری با قرص کلومیفن

این دارو را مطابق تجویز پزشک مصرف کرده و توصیه‌های پزشک را به دقت اجرا کنید.
پیش از مصرف قرص کلومیفن،
راهنمای همراه بسته قرص را مطالعه کرده و نکات گفته شده را مدنظر قرار دهید.

این قرص یک داروی خوراکی است که باید آن را به همراه یک لیوان بخورید. همچنین از جویدن و خرد کردن قرص نیز خودداری کنید. این دارو معمولا برای یک دوره ۵ روزه تجویز می‌شود و در هر روز باید یک عدد قرص (۵۰ میلی‌گرم) را مصرف کرد. زمان مشخصی در روز را در نظر گرفته و قرص را در یک ساعت خاص بخورید. معمولا پزشک آغاز دوره مصرف کلومیفن را از روز پنجم قاعدگی توصیه می‌کند.

فراموشی یک دوز کلومیفن

اگر مصرف یک دوز قرص کلومیفن را فراموش کردید، بلافاصله پس از یادآوری دارو را مصرف کنید. با این وجود اگر به زمان مصرف دوز بعدی دارو نزدیک هستید، با پزشک خود تماس گرفته تا پزشک درباره جبران دوز فراموش شده شما را راهنمایی کند.

نحوه نگهداری از قرص کلومیفن سیترات

دارو را داخل بسته‌بندی خود و در دمای اتاق نگهداری کنید. دقت داشته باشید که محل نگهداری کلومیفن، به دور از رطوبت و تابش مستقیم خورشید باشد. همچنین دارو را در محلی قرار دهید که به طور کامل دور از دسترس و حتی دید کودکان باشد.

مصرف بیش از حد کلومیفن

این دارو را دقیقا مطابق تجویز پزشک مصرف کرده و از خوردن کلومیفن،
بیش از میزان توصیه شده توسط پزشک خودداری کنید. مصرف بیشتر این دارو نه تنها تاثیر مثبتی ندارد، بلکه موجب اوردوز دارویی و عوارض خطرناک خواهد شد. اگر مقدار بیشتری از این دارو را مصرف کردید، حتما پزشک را در جریان قرار دهید. در صورتی که بیمار پس از مصرف زیاد دارو با علائمی مانند تشنج و مشکلات تنفسی مواجه شد، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.

نکات مصرف قرص کلومیفن

نکات مهم درباره مصرف قرص کلومیفن

قبل از شروع مصرف قرص کلومیفن
نکات زیر را مدنظر قرار داده و به آن‌ها توجه کنید:

  • پیش از مصرف کلومیفن، تاریخ انقضای قرص را به دقت بررسی کنید.
  • در طول دوره مصرف کلومیفن، پزشک ممکن است برای بررسی وضعیت هورمونی بیمار، انجام برخی آزمایش‌ها را تجویز کند.
  • در صورتی که به مصرف کلومیفن یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
  • مشکلاتی همچون بیماری‌های کبدی، فیبروم رحم، کیست تخمدان، خونریزی غیرطبیعی واژینال، بیماری تیروئید و تومور هیپوفیز را پیش از تجویز دارو به اطلاع پزشک برسانید.
  • مصرف این دارو احتمال بارداری چند قلو را افزایش می‌دهد، درباره خطرات آن با پزشک خود صحبت کنید.
  • این دارو برای مصرف طولانی مدت تجویز نمی‌شود و استفاده از آن بیش از ۳ دوره ممکن است عوارض خطرناکی مانند گسترش تومورهای تخمدان را به دنبال داشته باشد.
  • اگر در دوران شیردهی هستید، پیش از تجویز کلومیفن این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
  • اگر در دوره مصرف این دارو، باردار شدید، فورا موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید، چراکه مصرف این دارو در دوران بارداری، موجب نقص مادرزادی جنین خواهد شد.
  • این دارو ممکن است باعث مشکلات بینایی مانند تاری دید شود، پس تا زمانی که از عوارض مصرف این دارو برای خود آگاه نشده‌اید، از رانندگی پس از مصرف قرص کلومیفن خودداری کنید.
  ناباروری زنان چیست و چه دلایلی دارد؟

عوارض مصرف کلومیفن

کلومیفن نیز مانند هر داوری دیگر ممکن است عوارضی را برای بیمار به همراه داشته باشد که پیش از مصرف باید از این عوارض احتمالی آگاه باشید. از جمله عوارض این دارو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد. اگر هر یک از این عوارض شدید بوده یا آن‌ها را به مدت طولانی پس از مصرف دارو تجربه کردید، حتما موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید:

  • گرگرفتگی (احساس گرما)
  • سردرد
  • استفراغ
  • ناراحتی معده
  • ناراحتی سینه
  • خونریزی غیرطبیعی واژینال

برخی از عوارض دیگر قرص کلومیفن شایع نبوده؛ اما جدی‌تر و خطرناک‌تر هستند. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر، بلافاصله با پزشک خود تماس و تجربه این عوارض را به اطلاع او برسانید:

  • تاری دید
  • احساس تابش نور در چشم‌ها
  • دوبینی
  • درد معده یا پایین معده
  • تورم معده
  • افزایش وزن
  • تنگی نفس

تداخل دارویی کلومیفن به عنوان بهترین قرص نازایی

تداخلات دارویی قرص کلومیفن

پیش از تجویز قرص کلومیفن، پزشک را در جریان وضعیت دیگر بیماری‌ها و کلیه داروهای مصرفی خود قرار دهید. کلومیفن ممکن است با برخی داروها در تداخل باشد، پس اطلاع پزشک از سوابق دارویی شما اهمیت زیادی دارد. از جمله داروهایی که با این قرص در تداخل هستند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سایر داروهای درمان نازایی
  • داروهای ضد انعقاد خون
  • مکمل‌های گیاهی یا غذایی مانند DHEA یا chasteberry

کلومیفن، بهترین قرص برای ناباروری مردان و زنان

در این مطلب از مجله مرکز ناباروری رستاک به این سوال پاسخ دادیم که قرص کلومیفن چیست و شما را با اطلاعات دارویی شامل نحوه مصرف، عوارض، تداخل‌های دارویی، نکات مصرف و دیگر اطلاعات مهم درباره این دارو آشنا کردیم. همانطور که گفته شد، از این دارو برای درمان ناباروری خانم‌ها
و در مواردی برای افزایش تعداد اسپرم و مشکل ناباروری آقایان استفاده می‌شود.

  زایمان طبیعی و مراحل آن

البته ناباروری در خانم‌ها ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد که باید در مراکز درمان ناباروری تخصصی همچون مرکز ناباروری رستاک و تحت نظر بهترین پزشکان متخصص درمان شود. کلینیک رستاک ازجمله بهترین مراکز درمان ناباروری است که با بهره‌مندی از یک تیم متخصص و حرفه‌ای و جدیدترین روش‌ها و تکنولوژي‌ها، به درمان مشکلات ناباروری در خانم‌ها و آقایان می‌پردازد.

فهرست مطالب

فاز لوتئال
فاز لوتئال و هر آنچه باید در مورد آن بدانید

چرخه قاعدگی دوره دقیقی از تغییرات هورمونی است و هر مرحله از این دوره نقش حیاتی در سلامت باروری زنان دارد. در میان تمام این مراحل موجود، فاز لوتئال لایه زیرین و تاثیرگذار به حساب می‌آید که برای باروری، تعادل هورمونی و سلامت کلی دستگاه تولیدمثل بانوان از اهمیت بالایی

ادامه مطلب »
عدم تخمک گذاری و معرفی روشهای درمانی
شش دلیل شایع برای عدم تخمک گذاری و معرفی روشهای درمانی

عدم تخمک گذاری اصطلاحی است که امکان دارد برای بسیاری از زوجین ناآشنا باشد. این شرایط البته وضعیتی است که تعداد قابل توجهی از زنان در مقطع مشخصی از زندگی خود تحت تاثیر آن قرار می‌گیرند. تصور کنید تصمیم دارید بچه‌دار شوید و به طور مداوم تلاش می‌کنید اما متوجه

ادامه مطلب »
سرطان تخمدان و مهمترین علائم آن چیست؟
سرطان تخمدان و مهمترین علائم آن چیست؟

متاسفانه سرطان تخمدان اغلب تا زمانی که به مراحل پیشرفته نرسد، قابل شناسایی نیست و به همین دلیل یکی از چالش برانگیزترین سرطان‌ها به حساب می‌آید. در واقع تشخیص و درمان این بیماری کار ساده‌ای محسوب نمی‌شود. این نوع سرطان به عنوان یک بیماری خاموش شناخته می‌شود و می‌تواند مدت‌ها

ادامه مطلب »