لکه بینی در بارداری به چه دلایلی رخ می‌دهد؟

لکه بینی در بارداری به چه دلایلی رخ می‌دهد؟

بارداری اغلب به عنوان یکی از زیباترین تجربه‎های زندگی بانوان در نظر گرفته می‌شود که برای آنها پر از شادی و انتظاری شیرین است. با این حال می‌تواند دوره‌ای اضطراب‌آمیز  نیز محسوب شود به خصوص اگر با علائم غیرمنتظره‌ای روبرو شوید. یکی از علائمی که ممکن است بسیاری از مادران باردار آن را تجربه کرده باشند، لکه بینی در بارداری است. با اینکه بانوان پس از مشاهده هر نوع خونریزی در دوران بارداری خود احساس نگرانی می‌کنند، درک این نکته ضروری است که همه لکه‌بینی‌ها دلیلی برای نگرانی نیستند. به منظور آشنایی بیشتر با لکه بینی طی دوره حاملگی و شناخت علل یا خطرات ناشی از آن می‌توانید مطلب زیر را مطالعه کنید.

منظور از لکه بینی در بارداری چیست؟

لکه بینی به خونریزی خفیفی اشاره دارد که خارج از دوره قاعدگی منظم بانوان رخ می‌دهد. در دوران بارداری، لکه‌بینی می‌تواند به صورت ترشحات صورتی یا قهوه‌ای روشن ظاهر شود و گاهی اوقات ممکن است آن را با شروع چرخه قاعدگی اشتباه بگیرید.

برخلاف خونریزی شدید که می‌تواند نشان‌دهنده مشکل جدی‌تر باشد، لکه بینی به طور معمول خیلی کم است و حتی بانوان به استفاده از محصولات قاعدگی نیاز نخواهند داشت.

لکه بینی در بارداری با خونریزی شدید چه تفاوتی دارد؟

در حالی که لکه بینی اغلب سبک است و حتی به استفاده از پد یا کاپ قاعدگی  نیاز نخواهید داشت، خونریزی شدید با جریان قابل توجهی رخ می‌دهد که ممکن است به تعویض منظم محصولات قاعدگی نیاز پیدا کنید. خونریزی شدید در دوران بارداری می‌تواند با علائم دیگری همانند گرفتگی یا درد نیز همراه باشد. در چنین شرایطی بهتر است خیلی سریع به متخصص مورد نظر خود مراجعه کنید.

علل شایع لکه بینی در اوایل دوره بارداری

شکل لکه بینی در بارداری

دلایل مختلفی برای لکه بینی در بارداری وجود دارند که برخی از آنها عادی و برخی دیگر خطرناک هستند. با بررسی علت اصلی لکه بینی خود طی دوره حاملگی می‌توانید برای درمان آن نیز اقدام کنید. در هر صورت باید از متخصص منتخب خود کمک و راهنمایی بگیرید. در بخش‌های بعدی علل اصلی و شایع این معضل در دوران بارداری را شرح می‌دهیم.

خونریزی لانه‌گزینی

یکی از شایع‌ترین دلایلی که خانم‌ها در ماه‌های اولیه بارداری خود دچار لکه بینی می‌شوند، خونریزی لانه‌گزینی آنها است. این نوع خونریزی زمانی رخ می‌دهد که تخمک بارور شده خود را به دیواره رحم می‌چسباند. در این صورت لکه‌های خفیفی از خون قابل مشاهده خواهند بود.

خونریزی لانه‌گزینی بیشتر قبل از دوره پریود رخ می‌دهد و ممکن است از چند ساعت تا چند روز نیز طول بکشد. رنگ این نوع خونریزی به طور معمول صورتی روشن یا قهوه‌تی است و با گرفتگی قابل توجهی همراه نخواهد بود.

تغییرات هورمونی

بارداری طوفانی از تغییرات هورمونی در بانوان است که می‌تواند بر روی بافت واژن نیز تاثیر بگذارد و منجر به لکه‌بینی شود. از آنجایی که بدن بانوان با افزایش سطح هورمون سازگاری دارد، ممکن است خیلی سریع متوجه خونریزی خفیف شوید. این نوع لکه بینی در بارداری در بیشتر موارد بی‌ضرر است و با گذر زمان به طور خودکار برطرف می‌شود.

  دلایل پریود نشدن و حامله نبودن چیست؟

حساسیت دهانه رحم

در دوران بارداری به دلیل افزایش جریان خون و تغییرات هورمونی، دهانه رحم حساس‌تر می‌شود. از این رو فعالیت‌هایی همانند آمیزش جنسی یا حتی معاینه لگن می‌تواند دهانه رحم را تحریک کند و در نتیجه لکه بینی خفیفی را تجربه خواهید کرد. اگر لکه بینی در بارداری کم باشد و باعث درد نشود، به طور معمول جای نگرانی نخواهد بود.

حاملگی خارج از رحم

حاملگی یا بارداری خارج از رحم  زمانی رخ می‌دهد که یک تخمک بارور شده در خارج از رحم و اغلب در لوله فالوپ کاشته می‌شود. این شرایط یک وضعیت جدی و خطرناک است و می‌تواند به لکه بینی همراه با درد شدید شکم منجر شود. اگر مشکوک به بارداری خارج از رحمی هستید، باید خیلی فوری به دنبال پزشک متخصص باشید؛ زیرا نادیده گرفتن این عارضه می‌تواند تهدیدکننده زندگی شما باشد.

سقط جنین

متاسفانه لکه بینی گاهی اوقات نشان دهنده سقط جنین است. به خصوص اگر همراه با خونریزی شدید و گرفتگی سخت باشد. سقط جنین در سه ماه اول بارداری شایع است و تخمین‌ زده می‌شود که تا 20 درصد از بارداری‌های تشخیص داده شده به سقط جنین ختم می‌شوند. اگر خونریزی قابل توجه و درد شدیدی را تجربه می‌کنید، باید خیلی سریع با متخصص منتخب خود در حوزه بارداری تماس بگیرید.

علل شایع لکه بینی در اواخر دوره بارداری

تشدید لکه بینی در بارداری با گذر زمان

شاید بر این تصور باشید که تنها در ماه‌های اولیه لکه بینی رخ می‌دهد و مراقبت‌های مهم بیشتر به ماه‌های اولیه مرتبط است، در حالی که طی اواخر دوره بارداری خود نیز ممکن است با لکه‌بینی مواجه شوید. در بخش‌های بعدی به طور خلاصه علل شایع و اصلی لکه بینی در اواخر بارداری را توضیح می‌دهیم.

جفت سرراهی

جفت سرراهی زمانی رخ می‌دهد که جفت به طور جزئی یا حتی کامل دهانه رحم را بپوشاند. این وضعیت می‌تواند منجر به لکه بینی یا خونریزی بدون درد شود. این نوع خونریزی بیشتر در سه ماهه دوم و سوم رخ می‌دهد. در صورتی که بعد از این دوره زمانی همچنان شاهد لکه بینی در بارداری هستید، باید به سراغ متخصصان بروید؛ زیرا جفت سرراهی می‌تواند خطراتی را در حین زایمان ایجاد کند.

جداشدگی جفت

جدا شدن جفت یک بیماری جدی است که در آن جفت قبل از زایمان از دیواره رحم جدا می‌شود. این مسئله نیز می‌تواند باعث خونریزی شدید و درد شکم شود. اگر در اواخر دوره بارداری خود متوجه خونریزی شدید شدید باید خیلی فوری با متخصص منتخب خود تماس بگیرید.

زایمان زودرس

لکه بینی همچنین ممکن است نشان‌دهنده زایمان زودرس باشد، به خصوص اگر این مسئله با انقباضات منظم یا کمردرد همراه شود. اگر قبل از هفته 37 بارداری خود لکه بینی را همراه با علائم مشخص و واضح تجربه کنید، باید خیلی سریع با متخصص مورد نظر خود حرف بزنید تا آنها وضعیت سلامت شما را تحت ارزیابی قرار دهند.

  ایمپلنت ضد بارداری چیست؟ نحوه عملکرد، مزایا و معایب

شناسایی دلایل لکه بینی در بارداری

بررسی دلیل اصلی لکه بینی در بارداری به روش‌های مختلف امکان‌پذیر است که متخصص می‌تواند با کمک یکی از آنها به راحتی دلیل لکه بینی شما را تشخیص دهد. این روش‌های آزمایشی را در ادامه نام می‌بریم:

  • معاینه واژینال
  • معاینه لگن
  • اسکن اولتراسوند
  • آزمایش خون
  • بررسی سطح هورمون

متخصص منتخب شما همچنین در مورد علائم دیگر همانند گرفتگی عضلات، درد و سرگیجه نیز از شما سوال می‌پرسد؛ زیرا گاهی اوقات حتی بعد از بررسی‌ها و آزمایش‌های ذکر شده نیز همچنان نمی‌تواند دلیل خونریزی را تشخیص دهد.

در صورتی که لکه بینی شما شدید نباشد اما همچنان ادامه یابد، متخصص تا زمان به دنیا آمدن بچه از شما می‌خواهد که استراحت کنید. توجه داشته باشید مدت زمانی که باید استراحت مطلق داشته یا در مطب بستری باشید، به میزان خونریزی و هفته بارداری شما بستگی دارد.

با هنوز داشتن در محیط‌های درمانی این شرایط برای متخصص ایجاد می‌شود تا خیلی سریع به شما و نوزادتان دسترسی داشته باشد و در صورت بروز هر نوع مشکل بتواند خیلی سریع وارد عمل شود.

لکه بینی در بارداری چگونه است؟

مقایسه لکه بینی در بارداری با خونریزی شدید

خونریزی یا لکه بینی در بارداری ممکن است برای هر فرد، متفاوت از دیگری باشد. متخصص از شما می‌پرسد که نوع لکه بینی یا خونریزی شما چگونه است. برای اینکه بتواند مشکل شما را بررسی کند، به اطلاعات جزئی در مورد لکه بینی نیاز دارد که عبارت هستند از:

  • رنگ خون: آیا خون لکه بینی شما قهوه‌ای، صورتی و قرمز روشن است؟
  • قوام یا غلظت خون : خون لکه بینی شما غلیظ یا آبکی است؟ برای مثال حاوی لخته و مخاط است؟
  • حجم خون لکه بینی: چند قطره خون می‌بینید؟ آیا فقط زمانی که واژن خود را با دستمال پاک یا خشک می‌کنید، قطره خون را می‌بینید یا به قدری زیاد است که باید از پد استفاده کنید؟

این جزئیات می‌تواند به متخصص شما کمک کند تا سطح خاصی از مراقبت‌های ویژه را برای تجویز کند. بررسی علائم این معضل باید خیلی سریع انجام شود تا از بروز هر نوع دردسر در آینده جلوگیری شود. همیشه بهترین ایده تماس گرفتن با متخصص منتخب خود است.

تنها او با بررسی نوع خونریزی یا لکه بینی شما می‌تواند تشخیص دهد که آیا با معضلی جدی روبرو هستید یا خیلی راحت از شر این لکه بینی خلاص خواهید شد.

خونریزی تا چه حد در اوایل بارداری طبیعی است؟

خونریزی در اوایل بارداری شایع است اما به طور معمول بدین معنا نیست که بدن شما مشکل دارد. با این حال همچنان باید متخصص خود را از لکه بینی بارداری‌تان باخبر کنید به خصوص اگر نمی‌توانید تشخیص دهید که تنها لکه بینی است یا اینکه به خونریزی دچار هستید. دلایل متعددی برای لکه بینی وجود دارند که نگران‌کننده نخواهند بود اما برخی از این علل نیز می‌توانند خطرناک باشند.

چه زمانی به خاطر لکه بینی در بارداری به متخصص مراجعه کنیم؟

با اینکه لکه بینی در بارداری تا حد زیادی رایج، طبیعی و بی‌ضرر است اما در برخی شرایط استثنایی و خاص شما باید خیلی فوری به متخصص مورد نظر خود مراجعه کنید. در ادامه برخی از شرایط ویژه‌ و خطرناک مربوط به لکه بینی در حین بارداری را شرح می‌دهیم:

  • خونریزی شدید: اگر خونریزی شدیدی دارید که در عرض یک ساعت پد یا تامپون خیس می‌شود باید خیلی فوری به پزشک مراجعه کنید.
  • گرفتگی یا درد شدید: اگر لکه بینی با درد شدید شکم یا گرفتگی همراه باشد، می‌تواند نشان‌دهنده مشکل جدی‌تری باشد و باید به پزشک مراجعه کنید.
  • غش یا سرگیجه: غش کردن یا سرگیجه همراه با لکه بینی می‌تواند نشان‌دهنده از دست دادن قابل توجه خون باشد که باید خیلی فوری آن را درمان کرد.
  • مشاهده علائمی از عفونت: علائمی همانند تب، لرز، ترشحات بدبو ممکن است نشان‌دهنده عفونت باشد و باید به دنبال کمک درمانی باشید.
  ماموگرافی چیست و چرا انجام می‌شود؟

چگونه لکه بینی در بارداری را مدیریت کنیم؟

غلظت خون لکه بینی در بارداری

در قسمت‌های مختلف توضیح دادیم که لکه‌بینی همیشه خطرناک نیست و در برخی شرایط شما می‌توانید به راحتی خود را از شر آن خلاص کنید. برای اینکه بتوانید لکه بینی در بارداری را تحت کنترل خود داشته باشید، باید به نکات زیر توجه کنید:

  • استراحت کردن و داشتن آرامش: مادرانی که در دوران بارداری با لکه بینی مواجه می‌شوند، بهتر است در محیط آرام و راحت حضور یابند. استراحت و تمدد اعصاب می‌تواند به کاهش استرس بدن آنها کمک کند و همین مسئله ممکن است علائم مربوط به لکه بینی در بارداری را کاهش دهد.
  • اجتناب از فعالیت‌های شدید: بلند کردن اجسام سنگین و انجام ورزش‌های شدید ممکن است لکه بینی را تشدید کند. توصیه می‌شود تا زمانی که متخصص زنان و زایمان یا ناباروری شما را معاینه نکرده است، از هر گونه فعالیت شدید اجتناب کنید.
  • توجه داشتن به علائم لکه بینی: اگر علاوه بر لکه بینی علائم دیگری را نیز مشاهده می‌کنید، باید برای درمان این معضل دست به کار شوید. توجه به رنگ، مقدار خونریزی و مدت لکه بینی می‌تواند اطلاعات ارزشمندی برای ارزیابی وضعیت شما در اختیار متخصص قرار دهد.

نتیجه‌گیری

لکه بینی در بارداری می‌تواند منبع اضطراب بسیاری از مادران باردار باشد. با این حال درک علل مختلف و دانستن اینکه چه زمانی باید به دنبال متخصص بروید، می‌تواند به شما قدرت دهد تا با اطمینان بیشتری نگرانی خود را کنترل کنید. در حالی که لکه بینی گاهی اوقات می‌تواند نشان دهنده عوارض جدی باشد، اغلب بخش طبیعی از بارداری به خصوص مراحل اولیه آن محسوب می‌شود.

اگر شما نیز با لکه بینی در این دوره مهم زندگی خود روبرو هستید، می‌توانید به مرکز ناباروری رستاک سر بزنید تا تیم متخصص این کلینیک شما را تحت معاینه دقیق قرار دهد. همچنین در صورت لزوم نیز داروهایی برای شما تجویز خواهند کرد تا از شر این لکه بینی رها شوید.

فهرست مطالب

فاز لوتئال
فاز لوتئال و هر آنچه باید در مورد آن بدانید

چرخه قاعدگی دوره دقیقی از تغییرات هورمونی است و هر مرحله از این دوره نقش حیاتی در سلامت باروری زنان دارد. در میان تمام این مراحل موجود، فاز لوتئال لایه زیرین و تاثیرگذار به حساب می‌آید که برای باروری، تعادل هورمونی و سلامت کلی دستگاه تولیدمثل بانوان از اهمیت بالایی

ادامه مطلب »
عدم تخمک گذاری و معرفی روشهای درمانی
شش دلیل شایع برای عدم تخمک گذاری و معرفی روشهای درمانی

عدم تخمک گذاری اصطلاحی است که امکان دارد برای بسیاری از زوجین ناآشنا باشد. این شرایط البته وضعیتی است که تعداد قابل توجهی از زنان در مقطع مشخصی از زندگی خود تحت تاثیر آن قرار می‌گیرند. تصور کنید تصمیم دارید بچه‌دار شوید و به طور مداوم تلاش می‌کنید اما متوجه

ادامه مطلب »
سرطان تخمدان و مهمترین علائم آن چیست؟
سرطان تخمدان و مهمترین علائم آن چیست؟

متاسفانه سرطان تخمدان اغلب تا زمانی که به مراحل پیشرفته نرسد، قابل شناسایی نیست و به همین دلیل یکی از چالش برانگیزترین سرطان‌ها به حساب می‌آید. در واقع تشخیص و درمان این بیماری کار ساده‌ای محسوب نمی‌شود. این نوع سرطان به عنوان یک بیماری خاموش شناخته می‌شود و می‌تواند مدت‌ها

ادامه مطلب »