یکی از اصلیترین و رایجترین دلایل ناباروری زوجین، ضعیف بودن یا توانمند نبودن تخمک بانوان است البته که ناباروری دلایل زیادی دارد اما متداولترین دلیل آن تخمکهای نابارور بانوان محسوب میشود. در این صورت زوجین نمیتوانند به طور طبیعی بچهدار شوند و باید از روشهای غیر طبیعی همانند IVF یا تخمک اهدایی کمک بگیرند. ناگفته نماند اهدا کردن تخمک بارور با روشهایی همانند آی وی اف متفاوت است اما همه این روشها جزء روشهای غیر طبیعی بارداری به حساب میآیند. به طور معمول بانوانی که دچار یائسگی زودرس میشوند و با سایر اختلالات و بیماریهای واژینال و رحم درگیر هستند، تخمک باروری نخواهند داشت، از این رو متخصصان حرفهای از تخمک بانوانی کمک میگیرند که توانایی بارداری دارند. این روش نیز یکی از پیشرفتهترین راهحلها برای درمان ناباروری محسوب میشود که در ادامه بیشتر در مورد آن توضیح میدهیم.
تخمک اهدایی چیست؟
از نام این روش درمانی ناباروری میتوان حدس زد که تخمک بارور یک خانم را به بدن خانم دیگری که تخمکهای نابارور دارد اهدا میکنند تا این خانم نیز بتواند مادر شدن را تجربه کند. نام دیگر تخمک اهدایی، تخمک کشی است که با سایر روشهای درمان ناباروری همانند IUI متفاوت خواهد بود اما در واقع همان بارداری غیر طبیعی خوانده میشود.
در این روش درمانی، از تخمک خانم سالم که قدرت باروری دارد، برای رفع مشکل خانمی که نازا است استفاده میشود. تخمک سالم و توانمند از رحم فرد نازا به درون بدن او وارد میشود. با اینکه اهدا کردن تخمک یکی از راحتترین و بیدردسرترین روشهای درمان نازایی است، هزینههای زیادی به همراه دارد.
توجه داشته باشید که شما به عنوان یک فرد دریافتکننده تخمک اهدا شده باید داروهایی مصرف کنید که عادت ماهانهاتا قطع شود البته مصرف این داروها عوارضی به همراه دارد که به هر حال مادر شدن ارزش متحمل شدن این عوارض و عواقب را خواهد داشت. ناگفته نماند فرد اهداکننده نیز باید داروهایی محرک تخمدان مصرف کند تا تخمکهای بارور بیشتری در بدن او به وجود آیند.
مراحل اهدای تخمک
قبل از اینکه خانم نازا برای دریافت تخمک آماده شود باید داروهایی مصرف کند که چرخه پریود او متوقف شود. ممکن است با مصرف این داروها، کمی سردرد به او دست دهد یا حس گرگرفتگی داشته باشد. اهداکننده نیز باید داروهایی مصرف کند که تخمدان او تحریک شود و بتواند تخمکهای بیشتری تولید کند.
داروهای محرک تخمدان به صورت تزریقی و زیرجلدی قابل استفاده هستند. این داروها نیز عوارضی به همراه دارند برای مثال فرد اهداکننده از نظر اخلاقی دچار اختلال میشود و پستانهای او حساس میشوند. فرد اهداکننده به دلیل تخمدان تحریک شده آمادگی کاملی برای بارداری دارد، پس بهتر است که قبل از تخمک کشی رابطه جنسی نداشته باشد و باردار نشود.
قبل از اهدا کردن تخمک فرد اهداکننده باید داروهای نهایی را دریافت کند. بعد از اتمام تمام مراحل آمادهسازی تخمک، فرد اهداکننده و فرد گیرنده، متخصص برای خارج کردن تخمک دست به کار میشود و از طریق پروب سونوگرافی و سوزنی مخصوص تخمک را از واژن فرد اهداکننده خارج میکند.
این عمل تنها 30 دقیقه به طول میانجامد و برای راحتی فرد اهداکننده، متخصص میتواند از مسکن، آرامبخش یا بیحسی استفاده کند. عمل خارج کردن تخمک یک روش سرپایی است و لازم نیست فرد اهداکننده مدتی را در کلینیک یا مطب بستری شود.
کاربرد تخمک اهدایی
همانطور که گفتیم برای رفع مشکل بانوان نازا از تخمک اهدایی استفاده میکنند. فرد دریافتکننده و اهدا کننده باید در شرایط خاصی قرار بگیرند و براساس توصیههای متخصص حرفهای حاضر در این حوزه پیش روند اما در بیشتر موارد تخمک اهدایی برای رفع مشکل افرادی که با نارسایی اولیه روبرو هستند کاربرد دارد.
برخی دیگر از بانوان نیز درگیر مشکل نارسایی زودرس تخمدان هستند و نمیتوانند تخمکی بارور و توانمند را در بدن خود تولید و نگهدارند، از این رو باید از تخمکهای اهدا شده استفاده کنند. علاوه بر مشکل ناباروری، تخمکهای اهدایی برای سایر موارد نیز کاربرد دارد که در ادامه آنها را نام میبریم:
- جلوگیری از انتقال بیماریهای ژنتیکی مادر به جنین
- رفع مشکل بانوانی که ذخیره تخمدان قوی ندارند
- بانوانی که طی روشی همانند IVF تخمکهای بیکیفیتی را عرضه کنند
- بانوانی که بالای 43 سال سن دارند
شرایط مناسب برای تخمک اهدایی
قبل از اینکه از روش تخمک اهدایی برای درمان مشکل نازایی خود استفاده کنید، توصیه میکنیم با شرایط ضروری این روش درمانی آشنا شوید. حتی از خطراتی که ممکن است در طول این روش درمانی برایتان رخ دهد آگاه باشید. متاسفانه این امکان وجود دارد که سلامت مادر به هنگام انجام عمل در معرض خطر قرار گیرد و در نهایت نتیجه دلخواه نیز رخ ندهد.
یکی از اصلیترین شرایطی که باید برای این روش درمانی در نظر گرفت، بررسی شرایط خانم به عنوان یک دریافتکننده تخمک است. متخصص زنان و زایمان میتواند شرایط خانمها را به عنوان اهداکننده و دریافتکننده تخمک بررسی کند.
در ضمن قبل از اهدای تخمک باید آزمایش خون از هر 2 نفر گرفته شود. همچنین بانوان داروهای ضروری را پیش از انجام این فرآیند مصرف کنند. متخصص زنان و زایمان حرفهای قبل از اینکه تخمک را اهدا کنند باید با استفاده از سونوگرافی از سلامت و توانایی کامل تخمک مورد نظر مطمئن شود.
اهداکننده تخمک باید چه شرایطی داشته باشد؟
برای استفاده از این روش ناباروری، افراد به کمک متخصص حرفهای ناباروری نیاز دارند و هر متخصصی نمیتواند در اجرای این روند کنار شما باشد. پس در انتخاب متخصص و کلینیک ناباروری خود دقت زیادی به خرج دهید. پیشنهاد میکنیم از متخصصانی کمک بگیرید که در حوزه نازایی و آی وی اف تجربه و سابقه خوبی کسب کردهاند.
این متخصصان به طور کامل از شرایط اهداکننده تخمک باخبر هستند و با انجام آزمایشات لازم همانند سونوگرافی و آزمایش خون میتوانند از شرایط فعلی اهداکننده تخمک باخبر شوند. کسانی میتوانند تخمک بارور خود را به زنان نازا اهدا کنند که شرایط زیر را داشته باشند:
- سن آنها بین 21 تا 34 سال باشد
- در گذشته بارداری را تجربه کرده و فرزند زندهای را به دنیا آورده باشند
- از نظر جسمی و روحی در شرایط مناسبی به سر برند
- عاری از هر نوع بیماری خاص همانند بیماریهای عفونی باشد
- تستهای غربالگری سالمی داشته باشد برای مثال به بیماریهای هپاتیت ب، هپاتیت ث، ایدز، عفونتهای جنسی و سیفلیس مبتلا نباشد
- تالاسمی نداشته باشد
- معتاد نباشد
- گروه خونی متناسبی داشته باشد
- قدرت ذخیره تخمدان او کافی باشد
در چه شرایطی میتوان از تخمک اهدایی استفاده کرد؟
خوشبختانه با رشد تکنولوژی و علم پزشکی، درمان ناباروری خیلی سخت و غیرممکن نیست. البته که درمان این مشکل به دلیل و نوع آن نیز بستگی دارد اما زوجین میتوانند به روشهای مختلفی بچهدار شوند. در ابتدا متخصص حرفهای حوزه ناباروری مشکل نازایی زوج مورد نظر را تشخیص میدهد و سپس برای رفع آن دست به کار میشود.
تخمک اهدایی نیز یکی از روشهای تاثیرگذار برای درمان مشکل نازایی زوجین است که باید طبق توصیه و تحت نظر متخصص این روند انجام شود. در صورتی که خانم دچار نارسایی تخمدان باشد، متخصص اهدا کردن تخمک را پیشنهاد میدهد. همچنین بانوانی که ذخیره تخمدان قوی ندارند با کمک تخمک کشی میتوانند بارداری را تجربه کنند.
کاربرد روش تخمک کشی بسیار گسترده است و علاوه بر رفع مشکل نازایی زوجین، به جلوگیری از انتقال بیماریهای خاص و ژنتیکی نیز کمک میکند. بنابراین اگر مادر به بیماری خاصی مبتلا باشد، متخصصان حرفهای از تخمک کشی استفاده میکنند. یعنی تخمک فرد سالم را به درون رحم مادر منتقل خواهند کرد.
روند بارداری با تخمک اهدایی
در بخشهای قبلی توضیح دادیم که یک اهداکننده تخمک باید چه ویژگیهایی داشته باشد. بنابراین متخصص بعد از بررسی شرایط فرد اهداکننده، زوج گیرنده را نیز آماده میکند. به عبارت دیگر این زوج باید تحت مشاوره کامل متخصصان نازایی قرار بگیرند و برای تمام عواقب و جوانب این روش بارداری آماده شوند.
در ضمن متخصصان حرفهای زوجین را از نظر روحی و روانی نیز برای این روش بارداری آماده میکنند. همچنین مسائل مختلفی را برای آنها بازگو خواهند کرد. بارداری از طریق تخمک کشی با آگاهی کامل طرفین انجام میشود و زوج گیرنده و فرد اهداکننده باید رضایت کتبی خود را تسلیم کنند.
سپس نوبت به بارداری واقعی میرسد که در این روش، تخمک طی یک جراحی کوچک از فرد اهداکننده دریافت میشود و در محیط آزمایشگاه تخمک مورد نظر را با اسپرم همسر دریافتکننده تخمک ترکیب میکنند تا لقاح ایجاد شود. در ادامه نیز لقاح تشکیل شده را در رحم خانم نازا گیرنده منتقل میکنند البته قبل از انجام این مرحله، رحم خانم را برای دریافت تخمک مورد نظر آماده خواهند کرد.
قبل از اهدای تخمک چه تستهایی دریافت میشود؟
تخمک کشی بیش از هر چیزی بر روی سلامت فرد اهداکننده تمرکز دارد؛ زیرا اگر فرد مورد نظر بیمار باشد یا با مشکلاتی دست و پنجه نرم کند، جنین نیز بیمار میشود. از این رو قبل از تخمک کشی آزمایشها و تستهایی ضروری هستند تا میزان سلامت فرد اهداکننده را مشخص کنند.
علاوه بر تستهای غربالگری مربوط به بیماریهایی که در بخشهای قبلی ذکر کردیم، از نظر روحی، روانی و شخصیتی نیز باید فرد اهداکننده مورد بررسی قرار بگیرد. متاسفانه برخی از بیماریهای روانی به اختلالات ژنتیکی وابسته هستند و ممکن است که فرد اهداکننده به بیماریهای ارثی مبتلا باشد.
در صورت مشاهده علائم هر نوع بیماری فیزیکی، ژنتیکی و روانی تخمک کشی انجام نمیشود؛ زیرا برای جنین مضر است و ریسک این کار زیاد خواهد بود. برخی از تستهای ضروری که فرد اهداکننده باید آنها را پشت سر بگذارد، عبارت هستند از:
- تست جسمی کامل
- آزمایشات خون
- آزمایشات دارویی
- سونوگرافی واژینال
- انواع تستهای روانشناختی
- انواع تستهای روانی
- غربالگری بیماریهای عفونی
- غربالگری بیماریهای ارثی
- غربالگری بیماریهای ژنتیکی
مراقبتهای بعد از عمل تخمک کشی برای فرد اهداکننده
تخمک کشی روشی ساده است و دردسرهای کمی به همراه دارد. بدین ترتیب فرد اهداکننده بعد از اهدای تخمک مورد نظر میتواند به فعالیتهای روزانه و عادی خود مشغول شود. البته همیشه استثنائاتی نیز وجود دارند که پزشک متخصص میتواند این استثنائات را تشخیص و پیشنهاد دهد.
در برخی موارد فرد اهداکننده باید طبق نظر و توصیه متخصص نازایی و ناباروری چند روزی را استراحت کند؛ زیرا در برخی موارد ممکن است فرد بعد از اهدای تخمک با مشکلات فیزیکی و روانی روبرو شود و به استراحت بیشتری نیاز داشته باشد.
در صورت بروز چنین شرایطی، فرد اهداکننده باید از مشاوران حرفهای حاضر در این حوزه کمک و راهنمایی بگیرند تا طی مدت زمان کوتاهی درمان شوند.
انتخاب بهترین کلینیک برای انجام عمل تخمک کشی
تخمک اهدایی شاید یکی از روشهای ساده درمان ناباروری محسوب شود اما باز هم باید زیر نظر یک متخصص حرفهای پیش رود و هر پزشکی نمیتواند مراحل این عمل را به خوبی انجام دهد. از این رو شما به عنوان یک فرد متقاضی باید قبل از اقدام برای انجام این عمل، متخصصی حرفهای در حوزه ناباروری و انجام روشهای درمانی انتخاب کنید.
این متخصصان میتوانند با انجام آزمایشهای لازم و معاینه فرد گیرنده و اهداکننده برای عمل تخمک کشی تصمیم نهایی بگیرند و مراحل آن را به اجرا درآورند. سعی کنید کلینیکی را برای این عمل در نظر بگیرید که سابقه درخشان و تجربه خوبی در حوزه انجام عمل تخمک کشی یا سایر روشهای درمان ناباروری کسب کرده باشد.
تخمک اهدایی از نظر ژنتیک
آزمایشات و فرآیندهای ژنتیکی باعث میشود اهداکننده تخمک ناشناس باقی نماند؛ زیرا در برخی موارد افراد میتوانند از طریق آزمایشهای ژنتیک یا DNA بستگان خونی خود را پیدا کنند. کودکانی که از این طریق متولد میشوند، از نظر ژنتیکی با والدین خود متفاوت هستند.
به همین دلیل متخصصان توصیه میکنند، والدین موضوع مربوط به تخمک اهدایی را به فرزندان خود اطلاع دهند. این موضوع از نظر ژنتیکی به طور کامل مشخص است و نمیتوان آن را تغییر داد.
بچههای تخمک اهدایی
بچههای حاصل از تخمک اهدایی به صورت ژنتیکی هوش و ذکاوت والدین خود را به ارث میبرند. با اینکه عوامل محیطی نیز بر روی رشد و هوش نوزادان تاثیر دارد اما نمیتوان تاثیر ژنتیک را نادیده گرفت. از این رو اگر تخمک زنی بالغ و سالم با اسپرم مردی معقول که در سلامت کامل به سر میبرد ترکیب شود و لقاح به وجود آید، بدون شک بچه تولید شده از این راه نیز باهوش، معقول و سالم خواهد بود.
از این رو متخصصان ناباروری تمام سعی خود را به کار میبرند تا از تخمکهای اهدایی افرادی استفاده کنند که از همه نظر سلامت باشند. به طور کلی نمیتوان گفت هوش یا میزان رشد این نوع کودکان از سایر بچهها بالاتر یا پایینتر است، بلکه همه چیز به نوع ژنتیک آنها مرتبط خواهد بود.
نظرات افرادی که از تخمک اهدایی استفاده کردهاند
یکی از مهمترین دغدغههای افرادی که بارداری از طریق تخمک اهدایی انجام میدهند، شباهتهای ظاهری فرزند آنها است که خوشبختانه بسیاری از آنها از شباهت فرزندان خود خبر دادهاند. از آنجایی که جنین از خون مادر خود تغذیه میکند و از اسپرم پدر تولید شده، از نظر اخلاق و ظاهر تا حد زیادی به والدین خود شباهت خواهد داشت.
بیشتر افرادی که تجربه این عمل را داشتهاند، از نتیجه آن به طور کامل راضی هستند. برخی از بیماران اعلام کردند بارداری از این طریق کار سخت و زمانبری است اما به طور معمول موفقیتآمیز خواهد بود. همین مسئله شما را به انجام باروری با استفاده از تخمکهای اهدایی راغب میکند.
هزینه تخمک اهدایی
فروش و خرید تخمکهای اهدایی نیز در عصر حاضر به راحتی میسر است، به طوری که شما با مراجعه به یک مرکز ناباروری میتوانید تخمک مورد نظر خود را دریافت کنید. فروشندگان حاضر در مراکز ناباروری سعی میکنند تخمکی را در اختیار شما قرار دهند که با ویژگیهای شما سازگاری بیشتری داشته باشند.
در برخی از بیمارستانها و کلینیکها نیز شما عبارت تخمک اهدایی رایگان را میشنوید که البته به طور کامل رایگان نیست. اگر بار اول با کمک این روش بارداری رخ ندهد، شما میتوانید از تخمکهای فریزشده استفاده کنید که بار دوم هزینهای بابت این تخمکها دریافت نمیشود.
به عبارت دیگر از اهداکننده تخمک چندین تخمک بالغ دریافت و در بانک نگهداری میشود اما هزینه این تخمکها یک بار قابل پرداخت است. بنابراین این طور به نظر میرسد که برای بارهای بعدی شما هیچ هزینهای بابت دریافت تخمک پرداخت نمیکنید.
عوارض و خطرات احتمالی اهدای تخمک
اهدا کردن تخمک عارضههای احتمالی دارد که در هر کسی دیده نمیشود. همچنین این عوارض سالها بعد از اهدا کردن تخمک رخ میدهند بنابراین نمیتوان خیلی خطرات و عوارض این کار را جدی گرفت. در برخی موارد اهداکنندگان با گذر زمان به بیماریهایی همانند سرطان سینه یا سرطان کولون دچار میشوند که خیلی رایج نیست.
بارداری با تخمک اهدایی در یائسگی
متاسفانه برخی از بانوان به یائسگی زودرس مبتلا هستند، بنابراین در سنین 45 سالگی یا حتی 43 سالگی نمیتوانند مادر شدن را تجربه کنند. این افراد میتوانند از روش اهدای تخمک کمک بگیرند. به عبارت دیگر اهدای تخمک بهترین روش برای رفع مشکل یائسگی زودرس بانوان است.
بانوانی که از یائسگی زودرس رنج میبرند، باید شرایط لازم برای دریافت تخمک اهداشده را مورد بررسی قرار دهند و با متخصصان حرفهای ناباروری مشورت کنند. این متخصصان میتوانند بهترین راهنمایی را در اختیار بانوان نیازمند قرار دهند
نتیجه گیری
در صورتی که زوجی به دلیل تخمک ناتوان خانم از نعمت بارداری محروم شود، نباید ناامید باشد؛ زیرا از طریق روش تخمک اهدایی این زوج نیز میتواند بارداری را تجربه کند. طی روش تخمک کشی، فرد نازا تخمکی سالم را از فردی با قدرت باروری دریافت میکند تا بتواند از بارداری غیرطبیعی خود نهایت بهره را ببرد.
کلینیکهای زیادی در این حوزه فعالیت دارند که یکی از مجهزترین کلینیکها، مرکز ناباروری رستاک است که تیم متخصص آن خدمات کاملی را در حوزه عمل تخمک کشی در اختیار شما قرار میدهد و شما میتوانید از طریق این روش، بارداری باکیفیتی را تجربه کنید.
سوالات رایج درباره تخمک اهدایی
درصد موفقیت و شانس بارداری با تخمک اهدایی چقدر است؟
موفقیت و شانس بارداری با استفاده از تخمک اهدایی به عوامل مختلفی بستگی دارد اما گزارشات نشان میدهد که حداقل 55 درصد زوجین از این طریق به بارداری دست یافتهاند. سن فرد اهداکننده یکی از عوامل مهمی است که بر روی موفقیت بارداری از این طریق تاثیر میگذارد.
حداقل سن فرد اهداکننده 20 سال است و حداکثر سن او 35 سال خواهد بود. هر چه سن فرد اهداکننده به این اعداد نزدیکتر باشد، احتمال بارداری موفق نیز بیشتر میشود. میزان موفقیت این نوع روش بارداری در مقایسه با سایر روشها حدود 50 تا 60 درصد است و به آمادگی رحم و کیفیت اسپرمها نیز وابسته خواهد بود.
علائم یائسگی زودرس
میانگین سن شروع یائسگی طبیعی 51 سالگی است. با این حال برخی از زنان به دلیل مسائل ژنتیکی، ابتلا به بعضی از بیماریهای خاص یا
لوله فالوپ چیست و چه کاربردی دارد؟
لولههای فالوپ شما گذرگاه مهمی برای ملاقات تخمک و اسپرم یا رسیدن یک تخمک بارور شده به رحم شما هستند. سلامت لوله فالوپ بر روی
ذخیره تخمدان نرمال برای بارداری
هنگامی که در مورد ذخیره تخمدان نرمال صحبت میکنیم، منظور تعداد تخمکهای باقی مانده در بدن است که به طور بالقوه میتوانند برای یک بارداری
مهم ترین نکات درباره آی یو دی که باید بدانید!!
روشهای مختلفی برای جلوگیری از بارداری وجود دارد که هر یک از آنها با مزایا و معایبی همراه خواهند بود. یکی از کارآمدترین و رایجترین
تست پاپ اسمیر چیست و چرا انجام میشود؟
متاسفانه سرطان رحم در میان زنان شایع شده و اگر این بیماری خیلی سریع شناسایی و درمان نشود به طور حتم با دردسرهای زیادی همراه
درد زیر شکم در اوایل بارداری و جنسیت جنین
بدون شک میدانید که بارداری روند پیچیده و مهمی است که به هیچ یک از تغییرات آن نباید بیاهمیت باشید. در برخی از افراد درد