مرکز ناباروری رستاک

تست پاپ اسمیر چیست و چرا انجام می‌شود؟

تست پاپ اسمیر چیست و چرا انجام می‌شود؟

متاسفانه سرطان رحم در میان زنان شایع شده و اگر این بیماری خیلی سریع شناسایی و درمان نشود به طور حتم با دردسرهای زیادی همراه خواهد بود. یکی از بهترین و مطمئن‌ترین روش‌ها برای تشخیص سرطان دهانه رحم، تست پاپ اسمیر است که شاید نام این آزمایش به گوشتان خورده باشد اما به طور دقیق از ماهیت آن اطلاعاتی نداشته باشید. این تست یک روش برای غربالگری سرطان دهانه رحم است. طی این تست متخصصان زنان و زایمان یا ناباروری می‌توانند سلول‌های غیرطبیعی دهانه رحم را قبل از سرطانی شدن تشخیص دهند. متخصصان هم‌زمان با این تست، آزمایش اچ پی وی نیز انجام می‌دهند؛ زیرا HPV یکی از علل اصلی بروز سرطان دهانه رحم است. برای آشنایی بیشتر با این تست می‌توانید مطلب زیر را دنبال کنید.

آشنایی با تست پاپ اسمیر

در طول تست پاپ اسمیر متخصص زنان و زایمان یا ناباروری سلول‌های دهانه رحم را تحت آزمایش قرار می‌دهند. پاپ اسمیر با نام دیگری نیز خوانده می‌شود که به آن سیتولوژی دهانه رحم می‌گویند. این آزمایش اغلب با هدف بررسی وضعیت بروز سرطان دهانه رحم انجام می‌شود.

سرطان دهانه رحم نوعی از سرطان است که با رشد سلول‌های خود در دهانه رحم آغاز می‌شود. دهانه رحم نیز به انتهای باریک و تحتانی رحم گفته می‌شود که به داخل واژن راه دارد. با این روش غربالگری سرطان دهانه رحم، متخصصان می‌توانند وجود این بیماری یا سرطان را در مراحل اولیه تشخیص دهند.

هر چه زودتر این بیماری شناسایی شود، احتمال درمان آن بیشتر خواهد بود. این آزمایش علاوه بر تشخیص سرطان موجود در دهانه رحم، می‌تواند سلول‌هایی که در آینده به سرطان تبدیل می‌شوند را نیز تشخیص دهد. اگر با این روش سلول‌های پیش سرطانی تشخیص داده شوند، متخصص می‌تواند برای درمان آنها اقدامات لازم را به کار گیرد.

چرا تست پاپ اسمیر انجام می‌شود؟

همان‌طور که توضیح دادیم تست پاپ اسمیر سرطان دهانه رحم را بررسی می‌کند. این تست به طور معمول همزمان با معاینه لگن انجام می‌شود. در طول معاینه لگن، متخصص مورد نظر اندام‌های تناسلی شما را تحت بررسی قرار می‌دهد. این تست در بیشتر مواقع با آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی نیز ترکیب می‌شود.

اچ پی وی ویروسی است که از طریق تماس جنسی به بدن افراد انتقال می‌یابد و بیشتر سرطان‌های دهانه رحم از همین ویروس نشات می‌گیرند. گاهی اوقات از تست اچ پی وی به جای تست پاپ برای غربالگری سرطان دهانه رحم استفاده می‌کنند.

متخصص زنان و زایمان یا ناباروری با معاینه بدن شما، تصمیم می‌گیرد که چه زمانی باید غربالگری سرطان دهانه رحم انجام دهید و هر چند وقت یک بار موظف به انجام این تست هستید. این تست با اهداف زیر انجام می‌شود:

  • تشخیص سرطان دهانه رحم
  • نشان دادن سلول‌های پیش سرطانی
  • اختلال حاصل از قرار گرفتن در معرض DES
  • وجود عفونت اچ آی وی
  • تشخیص دلیل ضعف سیستم ایمنی بدن

تفاوت تست پاپ اسمیر و معاینه لگن در چیست؟

تست پاپ اسمیر چیست و چرا انجام می‌شود؟

مراحل اجرای تست پاپ اسمیر

در طول معاینه لگن، پزشک رحم، تخمدان‌ها و سایر قسمت‌های دستگاه تناسلی شما را معاینه و ارزیابی می‌کند. معاینه لگن همیشه شامل تست پاپ اسمیر نمی‌شود اما آزمایش پاپ اسمیر به طور تقریبی همیشه معاینه لگن را شامل می‌شود.

  تکرر ادرار در بارداری

تفاوت تست پاپ اسمیر و HPV در چیست؟

تست‌های  HPVانواع خاصی از ویروس اچ پی وی که خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش می‌دهد بررسی می‌کند. انواع مختلفی از این ویروس‌ها وجود دارند که همه آنها باعث سرطان نمی‌شوند. بیماران می‌توانند تست HPV و پاپ اسمیر را همزمان با هم انجام دهند.

در نظر داشته باشید مدت زمان انجام این آزمایش‌ها باهم متفاوت است. پاپ اسمیر تنها بر روی سرطان دهانه رحم تمرکز دارد و به درمان این بیماری کمک می‌کند.

انجام تست پاپ اسمیر در رده‌های سنی مختلف

غربالگری سرطان دهانه رحم ممکن است بعد از هیسترکتومی توتال مورد نیاز نباشد. هیسترکتومی توتال جراحی است که رحم و دهانه آن را از بدن فرد خارج می‌کنند، به همین دلیل بعد از این جراحی تست پاپ اسمیر لازم نیست. البته این موضوع بیشتر در سنین بالا رخ می‌دهد.

در صورتی که هر یک علائم مربوط به سرطان دهانه رحم را در بدن خود مشاهده می‌کنید، باید بلافاصله برای انجام این تست دست به کار شوید. این تست در هر رده سنی با شرایط مختلفی قابل انجام است که در ادامه بیشتر توضیح می‌دهیم:

  • پاپ اسمیر در 20 سالگی: توصیه می‌کنیم اولین پاپ اسمیر را در 21 سالگی انجام دهید و هر 3 سال یک بار این آزمایش را تکرار کنید. گاهی این تست به همراه آزمایش HPV انجام می‌شود. در نتیجه به آنها تست مشترک می‌گویند. آزمایش مشترک گزینه‌ای است که در سن 25 سالگی قابل انجام خواهد بود. این آزمایش نیز به طور معمول هر 5 سال یک بار تکرار می‌شود.
  • پاپ اسمیر بعد از 30 سالگی: غربالگری سرطان دهانه رحم بعد از 30 سالگی اغلب شامل آزمایش همزمان این تست با تست اچ پی وی است و هر 5 سال یک بار انجام می‌شود. در این سن تست HPV نیز به تنهایی قابل انجام است و هر 5 سال یک بار تکرار می‌شود.
  • پاپ اسمیر بعد از 65 سالگی: در این سن لازم نیست غربالگری سرطان دهانه رحم خود را ادامه دهید. در سن 60 سالگی سلول‌های غیرعادی کمتری در رحم شما یافت می‌شوند.

چطور برای تست پاپ اسمیر آماده شویم؟

برای اینکه از نتیجه تست پاپ اسمیر خود مطمئن باشید، باید طبق دستورالعمل‌های متخصص پیش روید و براساس روش‌های ذکر شده برای انجام این تست آماده شوید. طبق الگوی انجام این تست باید به نکات زیر توجه کنید:

  • به مدت 2 روز قبل از انجام این تست آمیزش جنسی نداشته باشید.
  • برای 2 روز قبل از پاپ اسمیر دوش نگیرید
  • بهتر است تا 2 روز قبل از تاریخ انجام تست از داروهای واژینال یا انواع فوم‌ها، کرم‌ها و ژل‌های اسپرم کش استفاده نکنید؛ زیرا این مواد ممکن است سلول‌های مربوطه را بشویند یا آنها را پنهان کنند.
  • در دوران قاعدگی خود این تست را انجام ندهید. البته شما می‌توانید در زمان پریود خود پاپ اسمیر انجام دهید اما بهتر است این کار را نکنید. البته اگر خونریزی دارید و این خونریزی خارج از دوره منظم پریود شما است، لازم نیست تست خود را به تاخیر بیندازید.
  آمپول پروژسترون برای چیست و چه کاربردی دارد؟

تست پاپ اسمیر چگونه انجام می‌شود؟

برای انجام این تست باید به مطب متخصصان حرفه‌ای مراجعه کنید. این آزمایش تنها چند دقیقه طول می‌کشد. متخصص از شما می‌خواهد لباس خود را به طور کامل درآورید، سپس باید با زانوهای خمیده بر روی میز معاینه به پشت دراز بکشید. پاشنه‌های پای شما در زیرپایی به نام رکاب قرار می‌گیرد.

در ادامه این روند متخصص ابزاری به نام اسپکولوم را به آرامی درون واژن شما قرار می‌دهد. این ابزار دیواره‌های واژن شما را از هم جدا می‌کند تا دهانه رحم به راحتی قابل مشاهده باشد. استفاده از اسپکولوم ممکن است باعث احساس گرفتگی یا فشار شود.

سپس متخصص با استفاده از یک برس نرم و یک چوب کوچک به نام اسپاتول، از سلول‌های دهانه رحم شما نمونه‌برداری می‌کند. این روند به طور معمول دردناک نیست اما بعد از آن شاید خونریزی خفیفی درون واژن شما رخ دهد. در نهایت متخصص سلول‌های دهانه رحم جمع‌آوری شده را در یک مایع مخصوص قرار می‌دهد.

شرایط بعد از انجام تست پاپ اسمیر

بعد از انجام این تست شما شرایط عادی خواهید داشت و می‌توانید طبق معمول روزهای گذشته خود به فعالیت‌هایتان ادامه دهید. به عبارت دیگر بعد از آزمایش پاپ اسمیر فرد بیمار شرایط ویژه‌ای ندارد و باید چند روزی را برای دریافت پاسخ آزمایش خود منتظر بماند.

جواب پاپ اسمیر چه زمانی آماده می‌شود؟

مطب و متخصص برای انجام تست پاپ اسمیر

دریافت نتایج آزمایشگاهی مربوط به این تست حدود 3 هفته طول می‌کشد. در ضمن متخصص منتخب شما بعد از بررسی و معاینه سیستم بدنتان به شما اعلام می‌کند که چه زمانی باید دوباره این آزمایش را انجام دهید. همچنین اگر به آزمایش‌های بیشتری نیاز داشته باشید متخصص به شما اعلام می‌کند.

نتایج حاصل از تست پاپ اسمیر

به طور معمول زمانی که نتیجه آزمایش پاپ اسمیر خود را دریافت می‌کنید با موارد زیر روبرو می‌شوید:

  • نرمال: این جواب آزمایش هیچ نشانه‌ای از سلول‌های نامنظم ارائه نمی‌دهد. در واقع هیچ چیز غیرعادی در نمونه یافت نمی‌شود. می‌توان گفت نتیجه آزمایش شما منفی بوده است و شما حداقل تا 3 سال دیگر به انجام مجدد این تست نیاز ندارید.
  • نامشخص: براساس آزمایش انجام شده نمی‌توان تشخیص داد که سلول‌ها طبیعی هستند یا به سلول‌های غیرطبیعی تبدیل شده‌اند. بنابراین ممکن است متخصص منتخب از شما بخواهد دوباره برای انجام این آزمایش اقدام کنید.
  • غیر طبیعی: اندازه و شکل سلول‌ها به گونه‌ای است که پیش سرطانی به نظر می‌رسند. این سلول‌های پیش سرطانی به درجه‌بندی‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. در صورتی که سلول‌های غیر طبیعی خفیف باشند یعنی احتمال بروز سرطان تا چند سال دیگر وجود دارد اما اگر سلول‌های غیرطبیعی وخیم باشند بدین معنا است که سرطان هر چه زودتر بروز پیدا می‌کند.
  افتادگی رحم چیست و چگونه درمان می‌شود؟

پاپ اسمیر یک روش غربالگری نجات‌بخش است. این آزمایش سلول‌های غیرطبیعی دهانه رحم را قبل از اینکه شانس سرطانی شدن داشته باشند، پیدا می‌کند. بیش از 95 درصد مواقع، افرادی که برای سلول‌های پیش سرطانی درمان می‌شوند به سرطان رحم ابتلا پیدا نمی‌کنند.

نگران نباشید، نتیجه نامشخص یا غیر طبیعی پاپ اسمیر به معنای ابتلا قطعی به سرطان دهانه رحم نیست. متخصص با مشاهده این شرایط مابقی آزمایش‌های لازم را بر روی بدن شما انجام می‌دهد تا از بروز سرطان جلوگیری کند.

نمای نزدیک از انجام تست پاپ اسمیر

آیا تست پاپ اسمیر درد دارد؟

آزمایش پاپ اسمیر نباید دردی در بدن شما ایجاد کند اما ممکن است به هنگام انجام این تست احساس ناراحتی داشته باشید. در ضمن برخی از افراد بعد از آزمایش پاپ اسمیر دچار خونریزی خفیفی می‌شوند اما درد یا گرفتگی در بدن خود احساس نمی‌کنند.

در صورتی که بیش از چند دقیقه احساس ناراحتی دارید و خونریزی بعد از این تست بیش از 24 ساعت طول کشید بهتر است به متخصص مورد نظر خود مراجعه کنید. در نظر داشته باشید این تست از ناباروری زنان نیز جلوگیری کرده؛ زیرا می‌تواند به درمان سرطان دهانه رحم آنها کمک بزرگی کند.

هر چند وقت یک بار باید تست پاپ اسمیر انجام دهیم؟

بررسی نتیجه حاصل از تست پاپ اسمیر

فاصله زمانی لازم برای انجام تست پاپ اسمیر به عوامل زیادی بستگی دارد. برای مثال سن، سابقه سلامتی و نتایج آخرین آزمایش پاپ اسمیر و HPV شما بر روی این موضوع تاثیر بسزایی دارند. بیشتر از بانوان بعد از 65 سالگی به انجام این تست نیازی ندارند. فاصله زمانی برای انجام این تست را در سنین مختلف ذکر می‌کنیم:

  • قبل از 21 سالگی: لازم نیست؛ زیرا خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم قبل از 21 سالگی بسیار کم است.
  • 21 تا 29 سالگی: هر 3 سال یک‌بار
  • 30 تا 65 سالگی: هر 3 سال یک بار به تنهایی باید انجام شود و هر 5 سال یک بار به همراه آزمایش اچ پی وی قابل انجام خواهد بود
  • بالای 65 سالگی: اگر 10 سال از آخرین تست شما زمان می‌گذرد لازم نیست به انجام دوباره این تست فکر کنید.

جمع‌بندی

داشتن ترس و واهمه برای انجام تست پاپ اسمیر امری رایج و طبیعی است. هیچ‌کس از انجام این تست لذت نمی‌برد اما به هر حال این آزمایش برای سلامت واژن بسیار مهم است. خوشبختانه پاپ اسمیر کمتر از 10 دقیقه طول می‌کشد و هر ناراحتی حاصل از این آزمایش خیلی سریع برطرف شده و از بین می‌رود.

پاپ اسمیر ابزاری حیاتی برای تشخیص سلول‌های غیرطبیعی در دهانه رحم خواهد بود که ممکن است منجر به سرطان دهانه رحم شوند. اگر بین 21 سال 65 سال سن دارید، بهتر است با متخصصی در این حوزه مشورت کنید تا مطمئن شوید که به آزمایش پاپ اسمیر نیاز ندارید.

متخصصان حاضر در کلینیک و مرکز ناباروری رستاک آماده خدمت‌رسانی به شما بیماران هستند. این مطب به انواع وسایل ضروری تجهیز شده است و بهترین مشاوره را در اختیار شما قرار می‌دهد.

فهرست مطالب

علائم یائسگی زودرس
علائم یائسگی زودرس

میانگین سن شروع یائسگی طبیعی 51 سالگی است. با این حال برخی از زنان به دلیل مسائل ژنتیکی، ابتلا به بعضی از بیماری‌های خاص یا تجربه روندهای درمانی و پزشکی قبل از 40 سالگی یائسگی را تجربه می‌کنند. یائسگی امری طبیعی است که برای همه بانوان رخ می‌دهد. البته بعضی

ادامه مطلب »
لوله فالوپ چیست و چه کاربردی دارد؟
لوله فالوپ چیست و چه کاربردی دارد؟

لوله‌های فالوپ شما گذرگاه مهمی برای ملاقات تخمک و اسپرم یا رسیدن یک تخمک بارور شده به رحم شما هستند. سلامت لوله فالوپ بر روی باروری شما تاثیر می‌گذارد. بنابراین لوله‌های فالوپ مسدود یا آسیب‌دیده می‌توانند باردارشدن را برای افراد و زوج‌ها دشوار کنند. این لوله‌ها در واقع یک جفت

ادامه مطلب »
ذخیره تخمدان نرمال برای بارداری
ذخیره تخمدان نرمال برای بارداری

هنگامی که در مورد ذخیره تخمدان نرمال صحبت می‌کنیم، منظور تعداد تخمک‌های باقی مانده در بدن است که به طور بالقوه می‌توانند برای یک بارداری موفق مورد استفاده قرار گیرند. شما با داشتن یک تا 2 میلیون تخمک بالقوه در فولیکول‌های تخمدان به دنیا آمده‌اید. زمانی که بانوان به سن

ادامه مطلب »